УкраїнськаEnglish
Text Size
   

Ivano-Frankivsk hosted the 2nd all-Ukrainian folk song festival "Galytsky Schlagger"

"Захистимо Україну піснею" – під таким гаслом в Івано-Франківську відбулась довгоочікувана, грандіозна мистецька подія всеукраїнського масштабу – перший тур із присудження і вручення щорічної Всеукраїнської народної пісенної премії “Галицький шлягер-2015” професійним естрадним виконавцям, композиторам і поетам.

Подія відбулась уже вдруге, а вперше стартувала ще у 2013. Учасники були нагороджені почесними грамотами та срібними оберегами. Необхідно наголосити, що аналогів подібної премії в Україні немає.

Багатство української пісні продемонстрували народні артисти України: Степан Гіга, Анатолій Матвійчук, Алла Попова, квартет «Гетьман», заслужені артисти України – Любов та Віктор Анісімови, Ярослав Борута, Андрій Князь, а також популярні виконавці – Світлана Весна, Андріана, Олена Яловик, Степан Гіга (молодший), гурт «Будьмо», Михайло і Мар,яна Гардамани, Зоряна Юдін, Роксолана Калин, Андрій Бема, Уляна Маляр, Віра Чернушенко.

Засновником та організатором даної пісенної премії є Благодійний фонд «Мистецький храм», Президент фонду – заслужений артист України, співак та композитор Ярослав Борута. Саме він вирішив об’єднати у велику, творчу, співучу родину усіх естрадних виконавців нашої країни і зробити Івано-Франківськ столицею української пісні.

Ярослав переконаний: «Справжня пісня, добра милозвучна музика, зворушливий та глибокий текст є потужною зброєю, яка надає надійний захист від обману, пропаганди та агресії. Люди, які мають можливість відчути український дух, патріотизм, любов до рідного краю його мови та краси ніколи не поведуться на спокусливі обіцянки чи пропозиції недоброзичливих загарбників. Усі ці фактори закладені в пісенних творах українських виконавців, які все своє життя прославляють культуру нашої матері України. Пам’ятайте – ми маємо що захищати і за що боротися».

Головою Оргкомітету, який щорічно створюється організаторами, уже традиційно став народний артист України, відомий поет-пісняр Крищенко Вадим Дмитрович. Незмінними ведучими «Галицького шлягеру» були Анатолій Матвійчук та Алла Попова.

Учасники фестивалю в першому турі виконували по дві пісні українською мовою, одна із них обов’язково повинна була бути патріотичного характеру. Глядачам у залі роздали спеціальні бюлетені, на яких вони відмічали пісню-переможця кожного учасника, так вони змогли побувати у ролі журі. Також, кожен бажаючий може віддати свій голос за уподобану пісню на сайті фестивалю. Результат оприлюднять на гала-концерті наступного року в березні.

На святі були спеціальні гості: Роман Реведжук, голова ГО «Всеукраїнська Громадська ініціатива «Справедливі патріоти» який на початку заходу вручив нагороди учасникам, які вже вдруге взяли участь у «Галицькому Шлягері» – срібні тризуби-обереги, які носять близько дев’яти тисяч захисників України, завдяки ініціативній групі проекту “Народний Герой України”.

«Щиро вдячний Ярославу Боруті за запрошення на сьогоднішню подію – всім прикарпатцям за чудову атмосферу та підтримку. Такі заходи дають можливість подивитись на все з іншої сторони. Глобальні проблеми стають піддатливими до вирішення. Пісня викликає у кожного з нас різні емоції, вона володіє таємною силою, яка може керувати людською свідомістю. Пісенні заходи дозволяють перезавантажитись та відволіктись від переживань та проблем, і почати думати про нові і нові справи, цілі та їх досягнення. Кажуть, що коли Господь Бог роздав країнам таланти то Україну наділив піснею, тож нехай наша пісня звучить по всій Україні! Нехай радує наші серці і звеселяє душі, щоб ми, слухаючи пісню, раділи та тішились і пам’ятали, що пісня – це наша зброя, якою ми можемо захиститись! Щиро дякую за підтримку та допомогу! Дякую Господу Богу! Нехай Його благословення буде з нами завжди! Ми маємо нести в серцях любов, люби ближнього свого як самого себе. Любов це основа підвалин МИРу, а коли є Мир – тоді буде злагода в сім’ях, серцях, душах! Ще раз дякую, Всім! Слава Україні! » – наголосив Реведжук .

Також ще один спеціальний гість, голова Асамблеї Національностей України, дипломат Ровшан Тагієв, який прибув сюди на запрошення відомого в Україні волонтера, громадського діяча Романа Реведжук. Він – етнічний азербайджанець, проте громадянин України, який зробив неймовірно великий внесок в скарбницю українських досягнень та просто добрих справ. Р. Тагієв виступив з нагоди вручення премії та привітав прикарпатців і всіх гостей власними віршами. Від Асамблеї Національностей України організаторів пісенної премії нагороджено особливими почесними грамотами:

«За вагомий внесок в розвиток культури та мистецтва в Україні та на міжнародному рівні, за відданість Батьківщині, за патріотичне виховання культури молоді» був нагороджений український поет-пісняр, заслужений діяч мистецтв України Вадим Крищенко.

«За великий внесок в розвиток культури та мистецтва в Україні та на міжнародному рівні, за багаторічну творчу діяльність, активну громадську позицію» почесну грамоту отримав Ярослав Борута.

«За розвиток міжнаціональної толерантності в Україні, волонтерську допомогу та за активну громадську діяльність» – нагороду отримав головний редактор газети «Київ з Перцем» Роман Реведжук, який своєю діяльністю об’єднує людей та міжетнічні групи навколо добрих справ, чим пропагує в маси єдність та любов.

Саме пісня об’єднує наші серця. Тому організація подібних заходів безсумнівно позитивна ідея. Необхідно сказати, що пісенна премія «Галицький Шлягер 2015» пройшла якнайкраще. Задоволені всі: організатори, гості, учасники, ведучі. Натхнення на добрі справи отримало дуже багато людей.